Koło Gospodyń Wiejskich z Nowego Łupkowa zwyciężyło w konkursie kulinarnym na najlepszą potrawę regionalną i wypiek, zorganizowanym w Komańczy w ramach XXVI Spotkań Przygranicznych Polski i Słowacji.
Udziec jagnięcy z grillowanym serem podpuszczkowym i ciasto jagodowe zyskały największe uznanie komisji konkursowej, w skład której weszli: Tadeusz Chrzan – poseł na Sejm RP, Janusz Cecuła – Wicestarosta Sanocki, Zbigniew Pawłowski – nadleśniczy Nadleśnictwa Lesko oraz Ernest Nowak – burmistrz Miasta i Gminy Zagórz.
W konkursie kulinarnym udział wzięło 7 Kół Gospodyń Wiejskich oraz jedno stowarzyszenie.
Wyniki:
- I miejsce: KGW w Nowym Łupkowie;
- II miejsce: KGW w Czystogarbie;
- III miejsce: KGW w Bukowsku.
Wyróżnienia:
- KGW w Wolicy;
- Stowarzyszenie 50+ w Komańczy;
- KGW w Markowcach;
- KGW w Załużu;
- KGW w Rzepedzi.
Wszystkim KGW gratulujemy zdolności kulinarnych i przepysznych potraw.
Zdjęcia z wydarzenia można obejrzeć na Facebooku Powiatu Sanockiego.